فهرست مطالب

مطالعات و پژوهش های اداری - پیاپی 12 (زمستان 1400)

نشریه مطالعات و پژوهش های اداری
پیاپی 12 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مقالات فارسی
  • مریم قاسمیان گرجی* صفحات 8-21

    هدف از انجام این پژوهش بررسی میزان تاثیر فرهنگ سازمانی بر سلامت اداری و صیانت از حقوق مردم در سازمان تامین اجتماعی در شرق استان مازندران در آذرماه 1400 می باشد. پژوهش حاضر از نظر گردآوری داده ها، تحقیق توصیفی- پیمایشی و از نظر اهداف، از نوع تحقیقات کاربردی می باشد. برای جمع آوری داده ها از روش کتابخانه ای (مراجعه به کتب، مقالات، کتابخانه ها و...) و روش میدانی استفاده شده است. نتایج نشان داد: فرهنگ سازمانی بر سلامت اداری و صیانت از حقوق مردم در سازمان تامین اجتماعی شرق استان مازندران تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، سلامت اداری، صیانت از حقوق مردم، سازمان تامین اجتماعی، استان مازندران
  • انور مرادی* صفحات 22-35

    هدف این پژوهش شناسایی رابطه بین ساختار سازمانی و سلامت اداری و صیانت از حقوق مردم بود. روش پژوهش، بر مبنای هدف کاربردی و بر مبنای جمع آوری داده ها توصیفی و از نوع تحلیل همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه کارکنان سازمان تامین اجتماعی شهرستان سنندج تشکیل دادند که در زمان انجام پژوهش تعداد آنان برابر با 285 نفر بوده است و به روش نمونه گیری تصادفی ساده، تعداد 164 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه بود که روایی و پایایی آن ها به اثبات رسید. در پژوهش حاضر تمامی روابط براساس نتایج آزمون فرضیات پژوهش تایید شدند. به عبارت دیگر، بین ساختار سازمانی و سلامت اداری و صیانت از حقوق مردم رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: ساختار سازمانی، سلامت اداری و صیانت از حقوق مردم، سازمان تامین اجتماعی شهرستان سنندج
  • نرگس جواهری*، حسین فرجی صفحات 36-50

    امروزه سازمان ها به خوبی دریافته اند که موفقیت در اقتصاد پیچیده جهانی و نیز ماندگاری در محیط رقابتی کسب وکار، نیازمند بهترین نیروی انسانی است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر تعهد سازمانی بر سلامت اداری با تاکید بر نقش تعدیل گری اشتیاق شغلی صورت گرفته است. این پژوهش، به لحاظ هدف کاربردی و روش انجام توصیفی بوده است، نمونه مورد بررسی 170 نفر از کارکنان استانداری خراسان شمالی در نظر گرفته شده اند. روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای بوده و داده ها از طریق ابزار پرسشنامه جمع آوری گردیده است. بدین ترتیب برای سنجش تعهد سازمانی از پرسشنامه آلن و می یر (1990) برای سنجش اشتیاق شغلی از پرسشنامه اترخت (2003) و برای سنجش سلامت اداری از پرسشنامه مک کاسکر (2006) استفاده شده است. داده های حاصل از پرسشنامه با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون مورد تحلیل قرار گرفتند. بزرگترین ضریب همبستگی، مربوط به رابطه بین متغیرهای اشتیاق شغلی و سلامت اداری و به میزان 798/0. است. یافته های پژوهش نشان دهنده تایید تاثیر تعهد سازمانی و اشتیاق شغلی بر سلامت اداری کارکنان در استانداری خراسان شمالی است.

    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، سلامت اداری، اشتیاق شغلی، استانداری
  • روژین منصوب عباسی*، بابک قطبی، سیف الله مرادی صفحات 52-65

    هدف از انجام این پژوهش بررسی رابطه بین آموزش و سلامت اداری و صیانت از حقوق مردم می باشدجامعه آماری این پژوهش علوم پزشکی استان کردستان بوده است. روش گردآوری اطلاعات در این پژوهش کتابخانه ای و میدانی می باشد. برای جمع آوری داده های پژوهش از پرسشنامه استاندارد استفاده گردید. تعداد کارکنان علوم پزشکی استان کردستان 400 نفر است که باتوجه به فرمول کوکران از طریق نمونه گیری تصادفی ساده 196 نفر به عنوان  نمونه انتخاب گردید. روایی سوالات پرسشنامه از طریق روایی صوری انجام شد و پایایی سوالات پرسشنامه از روش آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. جهت توصیف داده ها از روش آمار توصیفی و جهت آزمون فرضیات باتوجه به نرمال بودن از آزمون پارامتریک پیرسون استفاده شد. داده های این پژوهش با نرم افزارآماری SPSS  مورد آزمون قرار گرفت. یافته ها نشان می دهد که در فرضیه اصلی آموزش و سلامت اداری و صیانت از حقوق مردم در علوم پزشکی استان کردستان رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد و همچنین بین ابعاد متغیر مستقل اول آموزش (آموزش قبل از خدمت، آموزش ضمن خدمت) و سلامت اداری و صیانت از حقوق مردم رابطه معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: آموزش، آموزش قبل از خدمت، آموزش ضمن خدمت و سلامت اداری و صیانت از حقوق مردم
  • سعیده بصیری، مژگان امیریان زاده، رضا زارعی* صفحات 66-79

    پژوهش حاضر با هدف تبیین نقش واسطه ای سکوت سازمانی در ارتباط با فرهنگ سازمانی و سلامت سازمانی کارکنان اداره کل آموزش فنی و حرفه ای فارس انجام گرفته است. از نظر هدف کاربردی و روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری شامل کارکنان اداره کل آموزش فنی و حرفه ای فارس به تعداد 110 نفر است که به دلیل تعداد کم جامعه آماری از روش سرشماری استفاده شده و پرسشنامه ها بین همه کارکنان توزیع گردید. یافته ها نشان داد که فرهنگ سازمانی به طور معناداری قادر به پیش بینی سلامت سازمانی و سکوت سازمانی است. همچنین سکوت سازمانی به طور معناداری قادر به پیش بینی سلامت سازمانی است. سکوت سازمانی نیز نقش واسطه ای معناداری در رابطه فرهنگ سازمانی با سلامت سازمانی ایفا کرده است. به طور کلی راه بقاء و سلامت سازمان های کنونی داشتن فرهنگ مشوق آوای سازمانی است.

    کلیدواژگان: سکوت سازمانی، فرهنگ سازمانی، سلامت سازمانی، فنی و حرفه ای
  • محمد خوبیاری، صالح مداحیان، نیما سلطانی نژاد* صفحات 80-88
    هدف

    هدف این پژوهش بررسی تاثیر سلامت اداری بر رضایت شغلی کارکنان سازمان تامین اجتماعی استان کرمان با در نظر گرفتن نقش میانجی رفتار شهروندی سازمانی است.

    روش

    روش تحقیق توصیفی- همبستگی و از نوع مدلسازی معادلات ساختاری است. جامعه آماری همه کارکنان سازمان تامین اجتماعی استان کرمان است که برای گردآوری داده ها سه پرسشنامه سلامت اداری، رفتار شهروندی سازمانی و رضایت شغلی کارکنان به کار گرفته شد. حجم جامعه آماری تعداد 2800 نفر می باشد که بر طبق جدول مورگان تعداد 338 نفر به عنوان نمونه به روش تصادفی ساده انتخاب گردید. برای تعیین روایی پرسشنامه ها روایی همگرا و واگرا انجام گرفت. داده ها پس از جمع آوری، با نرم افزار های آماری SPSS و pls Smart تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد: 1. سلامت اداری بر رضایت شغلی کارکنان سازمان تامین اجتماعی استان کرمان تاثیر مثبت و معناداری دارد. 2. سلامت اداری بر رفتار شهروندی سازمانی تاثیر مثبت و معناداری دارد. 3. رفتار شهروندی سازمانی بر رضایت شغلی کارکنان سازمان تامین اجتماعی استان کرمان تاثیر مثبت و معناداری دارد. 4. رفتار شهروندی سازمانی در رابطه بین سلامت اداری و رضایت شغلی کارکنان سازمان تامین اجتماعی استان کرمان نقش میانجی دارد.

    نتیجه گیری

    در نهایت، عامل رفتار شهروندی به عنوان میانجی تاثیر سلامت اداری بر رضایت شغلی کارکنان سازمان تامین اجتماعی استان کرمان شناسایی شد. از این رو، پیشنهاد می شود که مدیران سازمان تامین اجتماعی برای بهره وری بالاتر کارمندان به عوامل سلامت اداری، رضایت شغلی و رفتار شهروندی سازمانی توجه داشته باشند.

    کلیدواژگان: سلامت اداری، رفتار شهروندی سازمانی، رضایت شغلی، سازمان تامین اجتماعی
  • ماریه یدالهی*، سجاد غریبی صفحات 90-105

    در عصر حاضر، رشد و توسعه جوامع مستلزم وجود سازمان هایی سالم، پویا و خلاق است و لازم است تا نظام اداری کشور مانند سایر سیستم ها از سلامت مطلوب برخوردار باشد. یک سازمان و نظام اداری سالم، گواه وجود مدیرانی متعهد، ساختاری چابک، سیستم نظارت و کنترل کارآمد و موثر و نیز تبعیت از قوانین و مقررات است. سلامت نظام اداری معلول عوامل متعددی است که چنانچه به درستی مورد توجه قرار بگیرند، نظام اداری کشور بسیار کارآمد و اثربخش خواهد بود. پژوهش حاضر به روش مروری و با هدف تحلیل و دسته بندی عوامل موثر بر ارتقاء سلامت نظام اداری در سازمان ها تهیه شده است. این مقاله از طریق تحلیل کیفی به بررسی و دسته بندی عوامل موثر بر ارتقاء سلامت نظام اداری سازمان ها پرداخته و در نهایت براساس مطالعات حاصل از پژوهش های انجام شده، مدلی مبتنی بر شش بعد، شامل بعد عوامل نرم مدیریتی، بعد عوامل سخت مدیریتی، بعد فردی، بعد رفتاری، بعد نظارتی و بعد محیطی پنجگانه طراحی گردید. یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد برای آنکه نظام اداری کشور از سلامت لازم برخوردار باشد، باید اقداماتی نظیر اقدامات ساختاری- مدیریتی، اقدامات تقنینی- نظارتی و اقدامات ارزشی- فرهنگی اجرا گردد تا یک نظام اداری سالم به اهداف بلندمدت خود دست یابد.

    کلیدواژگان: سلامت نظام اداری، سلامت سازمانی، نظارت، عوامل سازمانی نظام اداری، سازمان سالم
  • مقالات ترجمه شده
  • ارلان کی غنی*، نورازیدا محمد، محد عیزالدین تاجودین، فلکرا برهاد، کاماروزمان محمد ترجمه: مریم رجب زاده صفحات 106-117

    پرونده های تقلب  اخیر در مالزی به جدی ترین موضوع مربوط به شرکت ها یا بخش دولتی تبدیل شده است. در یک شرکت، سوء استفاده از دارایی به یکی از نگرانی های اصلی مدیریت شرکت تبدیل شده است، زیرا سوء استفاده از دارایی ها ممکن است به ظاهر یک رفتار بی اهمیت باشد که تاثیر چندانی بر شرکت نخواهد گذاشت، اما اگر درمان نشود، بدتر و حل آن مشکل خواهد شد. این مطالعه به تحلیل عواملی می پردازد که بر وقوع سوء استفاده از دارایی در یک شرکت تاثیر می گذارند. به طور خاص، این مطالعه تاثیر سبک رهبری، فرهنگ سازمانی و کنترل داخلی را بر سوء استفاده از دارایی در یک سازمان بررسی می کند. این مطالعه با استفاده از ابزار پرسشنامه و تحقیق بر روی 137 کارمند در یک شرکت نشان می دهد که هر سه عامل: سبک رهبری، فرهنگ سازمانی و کنترل داخلی تاثیر قابل توجهی بر وقوع سوء استفاده از دارایی در شرکت (اگرچه تاثیر منفی) دارند. یافته های این مطالعه، بینش هایی را در مورد تقلب به مدیریت شرکت ارایه می دهد. در نتیجه، این مطالعه می تواند به مدیریت شرکت کمک کند تا مکانیزم کنترل داخلی موثر را اجرا کند و همچنین سیاست های مربوط به کلاهبرداری ها را ایجاد کند تا اطمینان حاصل شود که موارد تقلب اخیر شرکت، آخرین موردی است که رخ می دهد. علاوه بر این، یافته های این مطالعه می تواند کارکنان را برای جلوگیری از هرگونه فعالیت کلاهبردارانه برانگیزد.

    کلیدواژگان: سبک رهبری، فرهنگ سازمانی، کنترل داخلی، کارکنان، مطالعه موردی، مالزی
  • دی وی را تمونو*، آرینی چولبیا، نور کاهیونواتی، دارسونو دارسونو ترجمه: افسانه عباسیان صفحات 118-131

    فساد در سازمان های دولتی به دلیل تاثیر آن بر دولت از نظر خسارات مالی و کاهش کیفیت توسعه انسانی موضوع مهم و مطرحی برای مطالعه است. مطالعه حاضر از این جهت مهم است که تحلیل های قبلی هنوز هم در الگوسازی و اندازه گیری متغیرهای جامع عدم تمرکز مالی محدود هستند. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر تمرکززدایی مالی و کیفیت دولت بر سطح فساد و تاثیر فساد بر شاخص توسعه انسانی انجام شده است. نمونه مورد بررسی در این مقاله شامل 113 دولت محلی در جزیره جاوه، اندونزی، برای دوره 2015-2018 است. آزمون های آماری با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری حداقل مربعات جزیی انجام شد. نتایج آزمون نشان می دهد که تمرکززدایی مالی با ضریب همبستگی 100/0 بر فساد تاثیر مثبت دارد و در آلفای 5 درصد معنادار است. علاوه بر این، حکمرانی ضعیف (به واسطه ضعف کنترل داخلی) با ضریب همبستگی 062 /0 بر سطح فساد تاثیر مثبت دارد و در آلفای 10 درصد معنادار است. نتایج آزمون «مربعات جزیی» نیز نشان می دهد که فساد بر شاخص توسعه انسانی با ضریب همبستگی 206/0- و در آلفای 1 درصد تاثیر منفی دارد. نکته قابل توجه و کاربردی این مطالعه، اهمیت تاثیر اطمینان بخشی سیستم کنترل داخلی به عنوان یک متغیر مکمل در تمرکززدایی مالی جهت جلوگیری از فساد است.

    کلیدواژگان: مقالات ترجمه شده
  • نشست تخصصی
  • مصاحبه تخصصی
  • نقش نظام پرداخت در سلامت اداری و صیانت از حقوق مردم / گفتگو با آقای دکتر حسین عرب اسدی؛ معاون سرمایه انسانی سازمان اداری و استخدامی کشور
    مریم رجب زاده، سید مجتبی معرفتی صفحات 146-154

    مساله زمانی ایجاد می شود که افزایش سطح مدارک تحصیلی دلالتی بر شایستگی فرد و به دنبال آن، بهبود عملکرد نداشته است... بسیار در دستگاه های اجرایی دیده شده است کارمندی وجود دارد که علی رغم سابقه کم، عملکرد به مراتب بهتری از کارمندان باسابقه دارد؛ ولی این هیچ وقت در مبانی اصلی جبران خدمات اعمال نمی شود... در پی چنین نواقصی، دیگر چیزی تحت عنوان شایستگی و صلاحیت مد نظر قرار نمی گیرد. در حال حاضر، برای سنجش مهارت ها و در نظر گرفتن آن در حق شاغل، هیچ ساز و کاری وجود ندارد... باید هر چه فرد مهارت های بیشتری کسب نماید، رتبه او افزایش یافته، ارتقاء یابد و متناسب با آن، میزان پرداخت به او نیز افزایش پیدا می کند. حق مردم آنجایی است که به او خدمت ارایه می شود... خدمت تابع عملکرد است. پس آنچه باید در جبران خدمات مبنا قرار بگیرد نه شغل فرد است، و نه ویژگی های شاغل، بلکه باید عملکرد او باشد.

  • معرفی کتاب
  • مهدی اسلام پناه*، سید مهدی الوانی صفحات 156-159